Annons:
Läst 80 ggr
RoxannaS
2022-03-24, 20:46

Vad är misshandel?

Misshandel är ett brett begrepp. Det första man tänker på brukar vara fysisk misshandel. Rent våld med kroppsskada som resultat. Misshandel är dock så mycket mer än så, och många former av misshandel syns inte med blotta ögat.

Det finns många hemsidor som beskriver vad misshandel är för något. Och jag tyckte att polisens beskrivning var den bästa, och mest trovärdiga.

Såhär beskriver polisen vad misshandel är för något:

Misshandel är när någon önskar att vålla en annan person kroppsskada, smärta eller försätta personen i vanmakt eller liknande tillstånd, till exempel att droga eller binda fast. Kroppsskadan kan även uppstå genom att personen trots kunskap om sitt tillstånd, sprider viss sjukdom till en annan person till exempel HIV.

Källa: Polisen.se - Misshandel


Under 2021 anmäldes omkring 81 600 misshandelsbrott i Sverige.

Källa: Brottsförebyggande Rådet

Vad är misshandel? Misshandel, eller våld som det också kan benämnas som, finns av olika typer. I stort kan man dela upp det såhär:

  • Ekonomiskt
  • Fysiskt
  • Materiellt
  • Psykiskt
  • Sexuellt

Lite kort om de olika typerna:

Ekonomisk misshandel är när våldsutövaren på något sätt lägger sig i din ekonomi på ett sätt som du själv inte är okej med. Det kan t.ex. vara så att våldsutövaren saboterar din karriär och förhindrar dig från att ha en egen inkomst, konstant lånar pengar av dig som du inte får tillbaka, hotar dig med saker för att få ut pengar, ifrågasätter vad du gör med dina pengar, tar lån i ditt namn eller kanske gör spontana riskfyllda inköp/investeringar med pengar som är dina eller delvis dina.

Materiell misshandel handlar om att rikta in sig på föremål. För att skada dig så kanske personen tar sönder dina saker, kläder, värdefulla föremål så som arvegods eller värdesaker eller så kan personen även ha sönder möbler och andra föremål i din/eran bostad i syfte att skrämma dig eller vet att det är beteenden som gör dig ledsen, sårad, skrämd och mår dåligt.

Fysisk misshandel vet nog de flesta redan vad det är. Det är all form av våld som riktas mot din kropp. Slag, sparkar, nyp, strypning, brännmärkning, ruskningar osv. Även våld som riktas mot dig med hjälp av vapen eller andra föremål. Fysisk misshandel behöver inte alltid synas för att finnas. Och fysisk misshandel är en av de svåraste formerna av misshandel, då det kan medföra rädslor för att dö och bli så allvarligt skadad att man inte längre kan leva ett "normalt" liv.

Psykisk misshandel kan vara den värsta formen av misshandel, då den sätter sig på ens psyke, och kan skada en för resten av livet. Det kan kräva långa perioder av terapi och samtal samt även medicinering. Psykisk misshandel går ut på att på icke fysiska sätt få en annan människa att må dåligt, bli rädd, känna sig värdelös, ful, äcklig, otillräcklig osv. Att på ett mentalt plan trycka ner en annan människa. Det kan handla om ondsinta blickar, smutskastning, förtal, hot och andra kontrollerande sätt för att styra en annan människas liv. Det kan vara kontrollbehov där gärningspersonen konstant misstror det du säger, och kräver att få kolla igenom dina privata tillhörigheter, hotar med att lämna dig om du inte gör som denne ber om och så vidare. Det kan även handla om att isolera dig från din omgivning för att förminska dig och ha full kontroll över allt du gör. Det här är en form av misshandel som kan få människor att tappa självkänslan, självförtroendet, sina sociala relationer, tilliten till andra människor och tryggheten i att vara en egen person med fri vilja. Och den värsta sorten att anmäla, då det oftast är verbalt och går inte att bevisa, då den allt som oftast sker i hemmet, utan vittnen.

Sexuell misshandel innefattar allt från sexuella trakasserier, beröring utan medgivande, manipulering till sex, brutal våldtäkt, sexuell tortyr eller tvingas se pornografi eller tvingas genomföra sexuella handlingar man inte vill genomföra.

Källa: Kvinnojouren Ellinor


Vill du bli sajtvärd? Besök listan på sajter som söker ny värd!

Sajtvärd på Anslagstavlan, Diabetes, Djurannonser & Misshandel iFokus
  • Redigerat 2022-03-24, 21:30 av RoxannaS
Annons:
Upp till toppen
Annons: