06 - Sexuella Övergrepp

Skriva låt om våldtäkt

2013-03-20 17:35 #0 av: moonii


För ett halvår sen var jag med om ett sexuellt övergrepp. Jag har nu bestämt mig för att skriva en låt om det. Problemet är att mina föräldrar inte har en aning om vad jag har varit med om. Vänner som jag berättade för efter händelsen har aldrig velat prata om det. Jag vill så gärna skriva den här låten som jag påbörjat, men jag vill inte att mina vänner eller föräldrar ska förstå vad det handlar om. Är det någon som kan ge mig råd? Att berätta för mina föräldrar eller prata om det med mina vänner är inget alternativ. Men skulle de förstå vad det handlade om skulle jag skämmas ihjäl. Framförallt eftersom jag vill kunna sjunga låten offentligt utan att behöva skämmas för det jag skrivit och för hur jag känner...

Anmäl
2013-03-20 17:42 #1 av: VildaVittra

Du är definitivt inte den som ska skämmas, utan det ska f------et som utsatte dig för detta göra.

Om du inte vill gå ut med det, så skriv låten med symbolik, inte med raka beskrivningar.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2013-03-20 17:45 #2 av: moonii

Sant... fast skämms gör jag ändå...

Hur menar du med symbolik?

Anmäl
2013-03-20 17:51 #3 av: VildaVittra

Som tex Yellow submarine ska ju ev vara en symbol för någon drog man röker, kommer inte ihåg exakt.

Så ta tex ett annat typ av övergrepp tex ockupation  eller något som får dig att må dåligt, sen skriv om det med de känslor du har om det som verkligen hände.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-03-06 01:48 #4 av: beautifulsecret

Jag skrev en dikt när jag blivit sexuellt utnyttjad, men då skrev jag inte så folk förstod att det handlade om mig. När någon frågade mig så sa jag "nej, jag skriver många mörka dikter och detta var något som jag ville skriva om, det kan handla om vem som helst". Men egentligen handlade den ju om mig själv... jag skriver ofta i gåtor, svårt att förklara bara sådär, men de som läser dikten kanske tror att det handlar om just precis vad det står i texten, men egentligen handlar det om något helt annat. Mejla mig gärna om du behöver hjälp! Jag är bra på att skriva :)

Anmäl
2014-03-06 17:10 #5 av: AnnaMariaK

Jag önskar att tjejer som blivit utsatta för övergrepp slutar skämmas. Jag har själv tigit i en massa år innan jag tordes berätta. Det skadar att dölja. Om man börjar prata om det öppet och ju fler som berättar desto lättare blir det för de nya tjejerna att inse vad de har varit med om. Genom tystnaden råder det nu konsensus att den som blir utsatt har sig själv att skylla, därav skammen. Jag brukar använda en liknelse: hade Jesus sig själv att skylla för att han blev torterad och korsfäst?

Nu menar jag inte att jag jämför mig med honom utan denna liknelse syftar till att vända på synsättet. Är inte den som gör illa som bör skämmas??? Det kan väl inte vara OK att våldta, misshandla eller tortera?

Anmäl
2014-03-07 02:24 #6 av: Calcifer

För det första ska du absolut inte skämmas!

För det andra behöver ju en låt man skrivit själv absolut inte handla om ens eget liv, så du kan enkelt bara säga att "nä, jag läste en grej på internet och blev inspirerad" eller nåt om de frågar. :)

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2014-03-08 14:11 #7 av: Timmorn

Det tog 10 år innan jag berättade för mina föräldrar att jag hade blivit våldtagen som 10åring en gång. 
Dina föräldrar skulle vilja att du berättade. Och jag vet så väl att vänner har svårt att prata om det, de vill se att våldtagna är människor i tidningar och inte du och har svårt att acceptera se det och ställa frågor och prata ut. 

Tror låten kan vara ett bra sätt för dig att börja komma över det, och det är inte ditt fel! Försök att inte skämmas och ta på dig skulden. Men det står ju mycket i tidningar om våldtäkt, du kan ju säga att du fick inspiration efter att ha läst berättelser som folk skrivit. Antingen från bok eller internet osv. 
Jag vill ändå berätta om föreningen storasyster, de har chatt, mejl och du kan få prata av dig med någon helt anonymt. Där står det även berättelser om folk som har varit med om våldtäkt, hur en del har kommit vidare och så. 

Anmäl
2014-06-24 00:16 #8 av: Ford -57

Här e en låt om våldtäkt, och va som bör göras me dylikt slödder som ägnar sej åt denna lågt stående verksamhet, kvinnomisshandel inräknad.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.