01 - Allmänt

relevant information

2012-07-30 21:16 #0 av: Sagalilla

2 sidor ni bara måste gå in och kolla in!

www.nyfikenvital.org (om människans hjärna, står bland annat om hjärnans funktioner och uppbyggnad, funktionsnedsättningar, posttraumatikst stress syndrom, mm..)

www.Tuvaforum.se ( vänder sig till kvinnor som blivit utsatt för fysisk, psykisk eller sexuell misshandel)

 

Glöm inte! kunskap ger makt, ju mer vi lär oss om psykologi, om kroppen och hur den fungerar och hur människan fungerar, dessto bättre kommer vi förstå oss själva, varför vår kropp och vårt psyke fungerar som det gör och det viktigaste av allt, vad vi ska göra för att hjärnan och kroppen skall kunna fungera så bra som möjligt. Allt påverkar: maten, sömnen, psykiska omständigheter, relationer, jobb, intelligens stimulans, social stimulans, hur vi validerar oss själva, hur miljön påverkar oss, beteende, tankesätt, mönster, bra och dåliga vanor, sårbarheter, personligheter, yttre omständigheter.............

Negativitet är viktigt att göra sig av med, in med kunskap, in med sånt som får oss att växa som människor, possitivitet, stimulering på olika sätt. Göra sånt som är utmanande som får vår kompetens att växa.

Speciellt vid misshandel så krymper vår känsla av kompetens, att vi är bra på saker att vi fortsätter att utvecka våra intressen och fortsätter utveckla våra förmågor. Att börja utbildning till exempel och byta jobb kan vara en början på en bättre självkänsla och därmed ökat självförtroende.

Oftast är det intelligenta(IQ) och empatiska(EQ) kvinnor som blir misshandlade av män som lider av olika typer av funktionsnedsättningar och störningar. Tänk på det!

 

 

Anmäl
2012-07-30 21:25 #1 av: Sagalilla

Ofta står vi ut med människors dåliga beteenden och är så tålmodiga och uthålliga med människor, för att vi har så stor empatisk förmåga( EQ, EMOTIONELL INTELLIGENS), som gör att vi kan förstå människors beteenden och reaktioner, utifrån dennes erfarenheter, sårbarheter mm. Det gör  att vi hittar förklaringar till beteenden och därmed får medkänsla och sympati för personer, då vi kan se det ur olika perspektiv. Men lätt glömmer bort våra egna behov, då vi så lätt uppslukas av att uppfylla andras behov, då vi är intresserade och empatiska emot vår omgivning. Men det går att ändra och bli mer fokuserad på sitt visemind(förnuft/magkänsla) och våra egna behov.

Dialektisk beteendeterapi kan jag varmt rekomendera som behandlingsform, den förkortas DBT, läs gärna om den!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.