05 - Anhörig till Misshandlad & Misshandlaren

Hur har ni hanterat situationen?

2012-07-26 15:37 #0 av: helix77

Mycket kort, men en nära vän separeradare från sin man i maj. Dom har två barn ihop och hus. Huset är nu sålt och tyvärr fick ingen av dom lgh förrän i september så dom har hittills bott ihop. Vilket funkar ibland och ibland inte.

Mannen kunde inte ta uppbrottet bra, han blev någon annan både med och utan alkohol. Fysisk och psykisk misshandel förekommer mest psykisk. Hotat både henne och sig siälv, slängt en massa av hennes kläder när hon var brotrest, kontrollerad alltid vart hon är och med vem, hot om att bränna upp deras hus så hon förlorar allt av värde, hot att ta barnen fast han inte bryr sig ett dugg om dom.  Ibörjan lät han bli om barnen var med men nu verkar de så att han släppt även den spärren. Senast i helgen såg barnen när deras mamma blev utskälld efter noter och spottad på.

Ingen i närheten vågar lägga sig i, kanske även för att man rädd att ilskan ska drabba en själv.

Problemet är att innan utflyttning sker kan hon inget göra. Hon har inte råd att flytta om hon kunde. Inte heller att bo mer tillfälligt hos vänner då det finns en stor hund i bilden också. Han hotar henne om hon "tar" barnen ifrån honom. Hot om att ta allt av värde dvs bil och pengarna från huset.

Jag finns som stöd men kan inte hjälpa mer än att be henne gå, då jag bor långt ifrån. Föreslog kvinnojourer men även att hon förstår situationen vågar hon inte. Så mycket är kvar att göras, dela på allt, skriva på diverser papper på bank m.m. Hon är orolig för vilka käppar han kan sätta i hjulet. Han kommer bli rasande om hon anmäler, för han kommer att fällas för misshandel. Allt finns dokumenterat och det är ett solklart fall. Vårdnanden lär han förlora. Hon ser inte att de är väg ut just nu, senare när allt är klart med huset och tillgångar.

Som de set ut nu är han kapabel till de mesta, tyvärr.

Finns det någon som varit i en liknande sits? Vad händer? Vad gör man?

Anmäl
2012-07-26 23:41 #1 av: Sagalilla

Ärlighet varar längst.

Berätta för henne hur du upplever situationen! Det kan vara svårt för henne själv att se klart då hon befinner sig i ett sådant trauma.

Sen så ska du be henne söka hjälp, be henne gå in här eller på tuvaforum. Be henne även vända sig till en kvinnojour, så hon får hjälp med att lämna honom och hemmet, för situationen hon befinner sig i nu är farlig och kanske också livshotande. Du skrev att du har pratat med henne, men gör det igen och igen och igen och håll fast vid det du tycker.

Jag hoppas att hon kommer att lyssna på dig med något öra.

Kram och lycka till! Förstår att det är vanmäktigt att inte kunna göra så mycket, men om du ser synliga märken på henne och ser honom slå henne, så kan du polisanmäla. Men hon måste göra sitt val och ta ansvar för sitt liv. Du kan bara vara öppen och ärlig och säga till henne att om hon behöver hjälp så hjälper du henne gärna.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.