06 - Sexuella Övergrepp

Vad gör polisen om ett barn ringer (incest)

2008-05-16 13:43 #0 av: LuckyLady

Vad gör polisen om ett barn ringer och säger att tex pappan är inne i systerns rum och är dum med henne? (med dum menas sexuellt övergrepp, men ett litet barn kanske inte vet riktigt vad det är bara att det är fel)

Det är en bra - och komplicerad - fråga. Oftast ringer barnen till 112 (vilket är helt rätt om det är något som är pågående) och då hamnar man inte direkt hos polisen utan hos SOS Larmcentral. Där frågar en larmoperatör om vad som har hänt och var det är någonstans, och gör en bedömning av ärendet.

Bedöms ärendet där som "äkta", så skickas det över till polisens ledningscentral och då blir det ett prio1 ärende där (dvs det får inte ligga och vänta och den eller de bilar som får ärendet kör till platsen så fort de kan). Väl där gäller det att ta sig in i lägenheten så fort som möjligt, samtidigt som man inte får slå in dörrar hur som helst. Så ofta är övergreppen aldrig pågående när polis är på plats - det är nog oftare så att när polis kallas till platsen så har övergreppen på något sätt kommit till någons kännedom - men det är ett tag sedan det har hänt.

När polisen får kontakt och kan komma in i lägenheten försöker man skilja personerna åt så snabbt som möjligt, så att man kan prata med personerna som finns i lägenheten en och en. Är det små eller mindre barn så är det såklart svårare, de vill gärna att en av föräldrarna eller storasyskonen skall vara med - och då får man kanske låta dem vara med - men vara på sin vakt påvad som händer så att inte föräldern lägger ord i munnen på barnet. Det här är väldigt svårt, och det är väldigt sällan vi har de här ärendena.

Oftare är det att polisen kopplas in i två andra lägen. Polis som kör radiobil (de med blåljus) får ibland åka hem till en familj där föräldern/föräldrarna fått reda på att ett av barnen utnyttjats sexuellt, men att det inte hänt just den dagen. Då pratar man ett par minuter lite övergripande med både barn och föräldrar, alla tillsammans. Sedan försöker man ta reda på vem av poliserna som fått störst förtroende hos den utsatte, och då tar den polisen personen till ett annat rum och håller ett förhör. Ibland kan man även ta med personen till speciella barnutredare som videofilmar förhören (detta sker alltid även vid senare tillfälle, även om förhör har genomförts när radiobilspatrullen var på plats).

Ett annat typfall är när någon på en skola eller ett dagis slår larm om att ett barn nog utnyttjas sexuellt i hemmet. Då kan polisen ihop med social hämta barnet direkt på dagis/skola, utan föräldrarnas vetskap och genomföra förhör som spelas in på video. Detta händer inte speciellt ofta, men det händer.

I båda ovanstående fallen hämtas föräldern (eller vem som nu är gärningsman) in till förhör, och sedan får åklagare bestämma om personen skall anhållas eller släppas fri igen.

Och därefter fortsätter utredningen.

Skulle ett övergrepp ha skett i anslutning till att polisen kommit till platsen, kan man även få beslut om läkarundersökning för att säkra bevis och dokumentera skador.

LuckyLady Värdinna Misshandel iFokus

Anmäl
2008-05-16 16:51 #1 av: AnneN

Tack för svaret =)

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-05-16 20:08 #2 av: Hawknestgrove

Ja det var utförlig info. Tack!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-05-18 15:46 #3 av: MIRJAMI

Bra infå Tack!

Jag har hört om ett fall en gång då soc. hämtade barnet och polisen pappan till polistationen då en bekant familj hade misstänkt övergrepp i denna familj, men det visade sig att det var helt fell. Tänk vad jobbigt det var för denna pappa att gå tillbaka till sitt arbetsplats där de visste varför han blev hämtad. Det måste även ha varit jätte jobbigt att bli oskylldigt anklagad.

Anmäl
2008-05-18 20:13 #4 av: Hawknestgrove

Ja, vi har ett liknande fall här i Strömstad också. En familj som blev helt söndertrasad på grund av falska anklagelser. De sökte hjälp med sin dotter för ätstörningar... Så det kan bli jättefel ibelnad.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.