01 - Allmänt

Vad händer när man anmäler misshandel?

2008-05-14 12:40 #0 av: LuckyLady

Vad händer när man anmäler misshandel?

Det beror lite på. Det finns väl två "typexempel" kan vi säga.

1) Någon ringer polis för att man hör att det bråkas i en lägenhet. Oftast är detta en granne som ringer, ibland kan det vara ett barn. Även den utsatte själv ringer ibland (och i enstaka fall, faktiskt gärningsmannen). Om det då finns gripandeskäl (vilket det oftast finns) så grips gärningsmannen och förs till polishuset, där även anmälan upprättas. Man håller förhör med alla inblandade parter. Därefter skall gärningsmannen höras om sin version. Efter det tar man kontakt med åklagare som avör om gärningsmannen skall anhållas eller friges. I princip blir det alltid anhållande vid den här typen av ärende, om det finns någon som helst skada som kan bevisas.

2) Den utsatte kommer in till en polisstation och gör anmälan om vad som har hänt. Hon blir förhörd och man dokumenterar eventuella skador. Därefter redogör man om ärendet för en åklagare, som kan besluta om tvångsmedel, t.ex. att gärningsmannen skall hämtas till förhör. Därefter redogör man för mannens version och samma sak som ovan, åklagare tar beslut om mannen skall friges eller anhållas.

Om en person anhålls skall det sedan göras mer, efter direktiv från åklagare. Kan vara förnyade förhör, lägenhetsundersökning av tekniker eller någon annan utredningsåtgärd. Anhållen kan man vara i 3 dagar sedan måste åklagaren begära att personen ifråga häktas eller så får man frige personen. Det är en häktningsdomstol som avgör om personen skall häktas, normal häktningstid är 14 dagar men kan även vara 7 om det är lägre misstankegrad och åklagaren behöver samla bevis. Var 14:e dag skall sedan häktningen prövas.

Under tiden någon är anhållen/häktad pågår utredningen. Det är förhör, teknisk bevisning mm som skall göras. Sist så föredrar man allt för åklagare, och tror han eller hon att det finns ett fall att bygga på som kan ge fällande dom i rätten, så skall gärningsmannen åtalas. Tror inte åklagaren att man med den bevisning man har kan få en fällande dom, så skall åklagare inte heller åtala.

LuckyLady Värdinna Misshandel iFokus

Anmäl
2008-05-14 18:36 #1 av: Hawknestgrove

Hoppas även här, att Marny kan titta in....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.