Lagar

Förföljelse blir olagligt?

2008-10-23 19:52 #0 av: David

I en utredning som lämnades den 7 oktober till justitiedepartementet föreslås att ett nytt brott införs - olaga förföljelse.

Stalking - Snart olagligt!

Det behövs ny lagstiftning för att stoppa stalkningen. I en statlig offentlig utredning föreslås nu att ett nytt brott införs - olaga förföljelse. Polisen kan också få bättre möjlighet att övervaka gärningsmännen med elektronisk fotboja. I dag är det inte straffbart att systematiskt förfölja och trakassera någon. Däremot kan en person dömas för olaga hot och andra brott som ingår i det beteende som kallas för stalkning.

- Man ser inte till helheten i dag. Vi saknar möjligheter att beakta hela förloppet, säger regeringens särskilda utredare, rektorn vid Polishögskolan Ebba Sverne Arvill.

Olaga förföljelse

I betänkandet Stalkning - ett allvarligt brott som hon nu överlämnat till justitieministern föreslås att stalkning kriminaliseras. Det nya brottet olaga förföljelse skulle då skrivas in i Brottsbalken. Den som gör sig skyldig till olaga förföljelse kan dömas till fängelse i högst två år. För
grova fall föreslås straffet vara fängelse lägst sex månader och högst fyra år.

Besöksförbud blir kontaktförbud

Utredaren föreslår också att lagen om besöksförbud ändras så att den gäller alla former av kontakter, inte bara de fysiska. Det borde heta kontaktförbud istället för besöksförbud.

- Med kontaktförbud kommer man bättre åt vad det faktiskt rör sig om, säger Abigail Choate på Rikspolisstyrelsen som deltagit i utredningen.

Elektronisk fotboja

De personer som får kontaktförbud och inte får vistas inom ett visst område ska också kunna övervakas med hjälp av elektronisk fotboja, enligt utredningens förslag. Fotbojan skulle öka polisens möjlighet att ingripa i tid och ge bevis om att överträdelsen skett.

Utredaren vill också skärpa straffet för överträdelser från ett till två års fängelse, något som välkomnas av Abigail Choate:

- Flera polismyndigheter arbetar aktivt i dag med att följa upp besöksförbunden, andra inte. Den här utredningen ger polisen ett tydligare ansvar för uppföljningen.

Det är nu upp till regeringen att ta ställning till betänkandet.

FAKTA/ Stalkning i Sverige
Många utsätts varje år för hot, trakasserier och förföljelse. Under det senaste året har nästan 200000 personer drabbats av stalkning, en form av systematisk förföljelse. Ungefär 15 000 personer tvingas varje år flytta efter att de har utsatts för stalkning och 12 000 personer lever med skyddade personuppgifter.

Källa: Rikspolisstyrelsen och Justitiedepartementet

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-10-23 20:23 #1 av: AnneN

Hårdare regler behövs så detta är verkligen bra nyheter!

/Mvh Anne
~Sajtvärd på Blandrashundar ~Medarbetare på Support
Hundägare i Norrbotten? Välkommen till oss på Hundhuset!

Anmäl
2008-10-23 20:26 #2 av: David

Tycker det är kanon också att det kommer ses som ett allvarligt brott också, och inte något "småbrott" som inte ens domstolarna ids ta upp.

Och att namnändra besöksförbud till kontaktförbud och använda elektronisk fotboja låter också jättebra.

Känns som ett riktigt genomtänkt förslag faktiskt.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2008-10-24 00:57 #3 av: Tatsja

Jättebra. Bara det följs också

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2008-10-24 21:08 #4 av: Hawknestgrove

Ja papperstigrar har vi tillräckligt många av. OCh pappersvändare på tunga poster. så jag hoppas att det är något värt namnet!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-10-28 14:42 #5 av: Kerstina-61

Bara det att Besöksförbud, eller om det nu ska heta kontaktförbud, ju ingen säkerhet, Jag tycker personligen att det låter bättre än det är i praktiken.

Jag har ett brottsoffer som till slut ledsnade att kontakat polisen då exmannen överträdde besöksförbudet gång efter gång. De brydde sig inte...svarade henne att de kunde inget göra.

En gång hade mannen hotat henne på stan och skrikit hora mm till henne. Hon ringer polisen som då frågar om hon har något bevis för detta!?? Nä, jag går inte med filmkamera på mig, svarade hon och sen dess har hon inte anmält det någon mer gång.

Jag tycker det skulle reageras mer från  Polis/åklagare och t.ex sätta vederbörande i häkte om besöksförbudet inte följs.

Kerstin

Anmäl
2008-10-28 14:58 #6 av: Hawknestgrove

Ja många gånger tar man för lätt på det......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl