Levnads Historier

Handikappsliv i julstressen

2009-01-05 23:13 #0 av: Tatsja

Hur det kan gå till i julstress och när många människor är ute och rör på sig i stan. Speciell när man är handikappad. Detta hände mig i julas och är inte så ovanligt.

Handla i centrum med rollator och ensam. Vilken plåga. Gör nog aldrig om det mer

Var nere i vårt centrum för att försöka hanla lite själv. Sonen var på annat ställe. Hittade en affär jag ville in i. Bad om hjälp och fick ett så *trevligt* svar av en herre.

Om du inte kan själv, så sitt hemma, j***a pucko. Sen lite mer svordomar som jag inte skriver här. Då var det ändå en äldre man med trevligt yttre. Likadant med några till som kom efter.

Kände mig väldigt ledsen och lyckades nå fönstret i affären för att knacka på. Ut kommer en stressad expidit och frågar näsvist vad jag vill. Komma in för att handla, sa jag jag. Ser du inte att jag har fullt upp? Du får säga vad du vill här och nu. Annars får du sända någon som är normal att handla.

Gissa en som gick därifrån utan julklappen.

Vidare på stan, där de bytt ut gatan till kullerstenare. Om jag låter hjulen rulla på de stora platterna, så snubblar jag på kullerstenarna. Då försökte jag att ha rollatorns hjul på stenarna och stöp rakt över rollatorn. De sticker upp lite här och där.

En dam kommer fram och frågar hur mycket har du, lilla vän druckit idag då?

Jag som inte ens nyttjar alkohol. Sa som det var om kullerstenarna och frågade om hon kunde hjälpa mig lyfta upp rollatorn så jag kunde komma upp. Fick bara ett hånflin och hon gick vidare. Tack och lov kom det några ungdomar och hjälpte mig upp. De frågade snällt vad som hänt och blev jättearga på damen.

Sen sa en av dem att vi kan följa dig och hjälpa dig in om du vill. Vi ha i alla fall inget att göra.

Min dag slutade på ett litet kafé med barnen och där bjöd jag på fika med bulle.

Tänk att det finns sådana fördomar än idag. Jag vågar nu inte gå ut och handla själv utan att ha sonen med mig. Eller någon som kan vara behjälplig vid trapper och höjdskillnader.

Så döm inte ut våra ungdomar. Många drar dem över samma kam. Dessa var runt 15 år och jättetrevliga. Har inte skrattat så mycket på år och dar.

Kramiz från en sjuk och lite blåslagen Tatsja

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-01-05 23:19 #1 av: Tatsja

Detta händer inte bara mig, ser att även epilesi, synskadade, rullstolssittade, de som har svårt att gå, kanske med käpp. Ålder spelar ingen roll. Gäller både yngre och äldre.

Mobbning av en sjuk, utslagen människa som behöver hjälp. Misshandel eftersom jag i detta fall inte fick hjälp.

Tack och lov för dessa fina ungdomar som hjälpte mig och inte lämnade mig förrän jag var hemma hos min son igen.

De hjälpte mig till VC för att dokumentera mina skador, men ville jag skulle lugna ner mig lite. Jag var den enda med körkort av oss. Tusen och åter tusen till de som vågar stå upp och hjälpa.

Att en människa ligger ner, kan ha andra orsaker än vad som faller i ens huvud. Ingen har valt att ligga ner. Speciellt inte jag.

Tack ni okända som jag inte fick namn på.

Tack , tack.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-01-05 23:55 #2 av: Hawknestgrove

Tack för att du berättar!!!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-01-06 09:16 #3 av: Tatsja

Så lite så. Det är så många som tror annat när kroppen inte vill. Vi dömer ohört. Bättre att fråga en gång för mycket om någon behöver hjälp än att denna person kanske ska ligga och dö.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-06-08 22:55 #4 av: Kramis65

Rätt ungdomar vid rätt tillfälle

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Anmäl
2009-06-09 13:34 #5 av: Tatsja

Ja det var det. Jag är otroligt tacksam för dessa ungdomar.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-06-11 01:54 #6 av: Bromelia

herregud läste just din berättelse och fick tårar i ögonen hur f*n kan man bete sig så mot en annan människa? har jobbat inom handel i många år och har aldrig aldrig behandlat en kund eller en eventuellt blivande kund på detta sätt varken under turistsäson eller jultid hur stressad och tjurig man än varit.

blir riktigt förbannad över sånt!

tack och lov för barnen som hjälpte dig stor ros till dom

och för dig som delade med dig

tydligen behöver folk en påminnelse om att vara medmänskliga.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.