Allmänt

Stödperson närvarande vid anmälan, förhör med mera

2009-02-09 19:02 #0 av: krinsp1

Vet du att du kan ha en stöd person närvarande. Något som man som målsägare då kan nyttja och har rätt till är en stödperson som närvarar vid anmälan eller under kommande förhör under förundersökningen.

Att göra en polisanmälan eller att bli kallad till ett förhör med anledning av att man har blivit misshandlad, är naturligtvis jobbigt, nervöst och känsloladdat.

Något som man som målsägare då kan nyttja och har rätt till är en stödperson som närvarar vid anmälan eller under kommande förhör under förundersökningen. Den rätten har man som målsägare om inte stödpersonens närvaro bedöms vara till men för utredningen. Till men kan vara att stödpersonen har information att lämna som bevis och att denne därför senare ska höras i utredningen eller vittna vid rättegången.

En stödperson kan vara i stort sett vem som helst. Någon som målsägaren känner, en god vän, släkting, arbetskamrat eller någon person från t.ex. någon kvinnojour.

Den som leder utredningen (förundersökningsledaren) kan belägga stödpersonen med yppandeförbud, vilket betyder att han/hon inte får prata med utomstående om vad som sagts.

Tveka därför inte till er rätt att ta med någon som just stöd till förhören.

 

 

Anmäl
2009-02-10 23:29 #1 av: Hawknestgrove

Bra och värdefull information!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-15 19:26 #2 av: Hawknestgrove

Puttar upp!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-02-16 11:05 #3 av: Kerstina-61

Jag har ju varit med på ett antal polisförhör och rättegångar som stödperson i BOJ. Men jag har lärt mig en sak, man får passa sig. *L*

En grov kvinnofridskränkning, har pågått i över 3 år. Kvinnan anmäler, tar tillbax, anmäler igen osv. Jag kommer in i bilden...
Jag lovar att jag ska göra mitt bästa som stöd för att kvinnan ska orka gå igenom hela processen utan att ta tillbaka det hon anmäler.

Jag följer med till målsägareförhör. Polisen skriver ned under tiden hon berättar. Vissa delar har kvinnan glömt så jag påminner. Jag har också bevittnat en del telefonsamtal där jag hört vad som har sagts. Att mannen ringt 10-tal gånger under tiden jag varit på hembesök, hot via telefon osv. Jag fyller på med det jag vet tillsamman med målsägaren. Polisen vet att jag är stödperson från BOJ

Nu händer allt mycket fort då jag är på en utbildning i Sthlm. Över helgen har mannen blivir häktad då mannen hotat kvinnan. Då jag kommer hem har jag kontakt med kvinnan och hon säger då att jag står med i anmälan. Polisen har tagit med mig som vittne inför tingsrättsförhandling.

Jag ringer åklagaren, men han kan nu inte så att säga ta bort mig. Så misstänkt får mitt hela namn och adess och jag tror även personnummer. Inte bra! Åklagaren lovar däremot att inte kalla mig till förhör på tingsrättsförhandling.

Jag stöttade kvinnan, hjälpte henne att minnas händelser jag sett och hört, men var inte tillräckligt tydlig i min roll som stödperson i BOJ.

Mannen fick ett års fängelse. Jag är inte rädd, men det kunde bli tokigt. Han vet att jag är en stor orsak till att han sitter där han sitter. Jag är glad att jag kunde hjälpa...men kommer i fortsättningen att vara mycket tydlig att min roll i BOJ är att stödja, inte vittna.

Kerstin

 

Anmäl
2009-02-16 17:14 #4 av: krinsp1

Hur kunde han få ta del av dina personuppgifter? det är ju inget som ska komma med utan det är endast åklagaren och domstolen som ska varsitt x av de uppgifterna då förundersökningen är klar. Hans försvarare torde ju knappast ha kallat dig som vittne och om så vore fallet så får han väll kalla dig genom Boj. Knepigt..

Sedan kan man vara ett stort stöd genom att vittna. Kom ihåg att de här männen ofta är fega kräk och inte vågar göra så mycket utanför hemmets väggar.

 

Janne

 

 

 

Anmäl
2009-02-16 17:36 #5 av: Kerstina-61

Jag vet inte, Janne, men jag fick den uppfattningen då jag pratade med åklagaren att försvaret hade de uppgifterna ( mina data) och även målsägaren trodde det var så. Och min uppfattning är väl att både försvaret och åklagaren + domstol har alla samma ex. av utredningen i domstolen? De sitter ju och följer sidorna i förhör mm
och alla har samma papper.

Visst är man ett stort stöd som vittne! Då jag oxå arbetar som vittnesstöd brukar jag säga att utan dem så skulle inte rättsamhället komma långt. Men...min roll i BOJ är ju inte att vittna...för då kan jag inte samtidigt vara stödperson. det är två skilda roller.

Jag tycker vittnen skulle få ett trevligare bemötande i domstolarna. Många vittnen tycker det känns som de gjort något fel..Samtidigt måste ju domstolarna vara tydliga förståss, så vittnena kommer. Låter ju lite hårt att de beläggs med vite och polishämtning om de uteblir, men kanske måste vara så. vad tycker du/ni?

Vänligen
Kerstin

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.