Allmänt

Sverige slår Europarekord i antal våldtäkter

2009-05-09 18:19 #0 av: David

Mest jämlikt och mest våldtäkter - en paradox? I Sverige anmäls mångdubbelt fler våldtäkter än i andra europeiska länder.

Sverige är ett land där gruppvåldtäkter tillhör vardagen och där det finns speciella sjukhusmottagningar för våldtäktsoffert. Nu bekräftar forskare från elva EU-länder att Sverige har hest våldtäkter i hela EU.

Detta slås fast i en nyligen genomförd studie. Man vill samtidigt tona ned statistiken med att siffrorna delvis kan bero på att man i Sverige har en större anmälningsbenägenhet.

Enligt rapporten sker det drygt 5.000 våldtäkter per år i Sverige medan det i övriga jämförbara länder bara sker ett par hundra per år. Forskarna menar att mörkertalen i dessa länder kan vara stora.

Även i Sverige är dock mörkertalen stora. Brottsförebyggande rådet uppskattar att för varje anmäld våldtäkt begås ytterliggare fyra som inte anmäls.

Studien visar vidare att England och Sverige är de två länder där anmälningarna sällan leder till åtal. Detta slår polis bort med förklaringar som att det är svårt bevisläge, då de flesta fall av våldtäkterna inte ger skador och det är svårt att finna gärningsmannen bakom överfallsvåldtäkterna.

Leif GW Persson har annan syn på orsaken

Han delar inte den uppfattningen, utan menar att det beror på polisens erbarmliga handläggning och handläggningstider.

- Nio av tio våldtäktsmän kan alltså räkna med att klara sig, säger han.

Hälften av dem som ändå ställs inför åtal hävdar att kvinnan givet sitt samtycke och ingen brukar erkänna. Svenska åklagare instämmer delvis i att just bristfällig bevisning är den vanligaste orsakten till att våldtäktsåtal läggs ned, enligt studien.

 

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-05-09 18:21 #1 av: David

Varför är det så här?

Varför försöker forskare och andra hitta orsaker till att de verkliga siffrorna beror på något annat än vad de verkligen gör - att det ser ut så här numer i dagens Sverige.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-05-09 19:56 #2 av: Martin

Visst ser det ut så i Sverige, men jag tror inte att det sker färre våldtäkter (enligt vår lagstiftning) i övriga jämförbara länder än i Sverige. Jag tror istället som det står, att ett medvetet arbetet och även för några år sedan skärpt sexlagsstiftning är saker som gör att folk vågar anmäla.

Det kan också vara så att det som i Sverige i våldtäkt inte klassas som våldtäkt i annat land, och då är det klart att statestiken blir missvisande.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2009-05-10 22:29 #3 av: Hawknestgrove

Ja på sätt och vis är det bra. Det SKA synas......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-05-12 09:07 #4 av: Tatsja

Hur många mörkertal finns det egentligen? Många kvinnor vågar aldrig anmäla, på grund av förnedringen och att bli inte trodda. Speciellt om våldtäkten sker av äkta maken.

Jag hade en väninna, som jag skrivit om, som blev våldtagen av sin dåvarande make. Fick henne att åka till sjukhus och dokumentera alla skador, hon blev slagen också. Sen anmäla till polis.

Den som tog upp anmälan hos polisen, försökte få det till att hon själv var orsak till våldtäkten och att hon fick skylla sig själv.

Tyvärr ser det nog så många kvinnor blir bemötta av myndigheter. Att inte bli trodd och att de får skylla sig själva.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-05-12 13:58 #5 av: Hawknestgrove

JA det är vidrigt. Men ju mer anmälningar det blir, desto mindre hysch-hysch och det är bara av godo.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-05-13 10:48 #6 av: Tatsja

Bara vi blir trodda så. Tyvärr finns det fortfarande de poliser som anser att vi får skylla oss själva. Klädseln kan vara utmanande och så vidare.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-05-13 16:48 #7 av: David

#6. Tyvärr förekommer det en del sådana tankar i den här forskningen också. De har verkligen gjort allt för att tona ner statistiken om varför Sverige ligger högst upp i Europa.

Tidig sexdebut, alkoholpåverkade tjejer osv osv... Som om det skulle vara ett skäl att bli våldtagen! SUCK!

Jag tror att problemet med så många våldtäkter i Sverige har att göra med något helt annat, och då blir det helt plötsligt "politiskt korrekt" att försöka hitta andra orsaker..

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-05-14 00:24 #8 av: Hawknestgrove

Samtidigt, vilken mamma försöker inte säga åt sin tonåriga flicka, att vara lite försiktig med både klädsel och fylla.....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-05-14 03:52 #9 av: David

#8. Precis, nog ska man passa sig lite, och det är bra att föräldrarna är vaksamma, men några politiker ska inte få skylla den ökade våldsbrottsligheten på offrena, bara för att inte synliggöra det egentliga problemet.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-05-14 05:37 #10 av: Friida

#7 ja politiskt korrekt... det stora ökande antalet våldtäkter och andra grova övergrepp på mäniskor går att följa ganska bra med något annat som ökat otroligt mycket. Men det får man inte säga eller skriva så det tänker jag inte göra Förvånad

Anmäl
2009-05-14 09:26 #11 av: Tatsja

Vilka tonårsbarn följer mammas råd när det gäller egna modet?

Men att få det till att det är offrets fel, på grund av klädser, är så fel. Detta händer ofta att advokater säger till försvar för sin klient. Hade hon inte haft utmanande klädsel hade våldtäkten inte hänt. Kan inte annat säga än bullskit.

De hade nog valt att göra det ändå. Det finns kvinnor och män som blir våldtagna, fast de har ordentlig, vårdad klädsel.

Det värsta är att om det är ett barn, så föröker de få det till att de ville själva.

 

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-05-14 14:39 #12 av: Hawknestgrove

Ja, jag menar bara, att mödrar på det viset håller liv i den tråkiga lågan. För det betyde att nånstans i bakhuvet, så tänker de och även döttrarna då, att Ok, hade jag inte haft på mig det och det och supit mig så full, så hade det aldrig hänt.... Återigen, om OM inte fanns, så hade F*N varit präst.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-05-15 10:28 #13 av: Tatsja

Jo, det är sant. Men tänk bara på detta med mössa och barn. De tar av sig den, så fort mamma inte ser. Vet många tonåringar som byter om när de kommer till skolan och innan de går hem. Modet förstör tyvärr väldigt mycket. Det ska ju vara så utmanande som möjligt.

Men, det är ingen ursäkt för att våldta någon. Då skulle vi ju aldrig kunna gå i bikini på stranden. Där visar de ju upp mer än behövligt ibland. Alla dessa "snuskgubbar" som ligger där och håller på med sig själv, samtidigt som de spanar in flickor.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-05-17 21:05 #14 av: Hawknestgrove

Självklart! Kanske jag är krånglig här... JAg menar, att mödrarna håller den myten Att man får skylla sig själv vid liv, just genom att moralpredika om klädsel och fylla. I stället för att tala om, att vad du än gör, hur du än ser ut och hur full du än är, så är ett NEJ ett NEJ.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-05-17 21:24 #15 av: Friida

Med risk att låta som en gammal kärring så klär en hel del unga tjejer sig som hmm... "arbetande flickor" vilket i sig är diskutabelt...

MEN ingen kan skylla på att tjejen var klädd på ett visst sätt och att det  på minsta sätt skulle rättfärdiga minsta övergrepp - verbalt eller fysiskt på någon!!! 

Jag tror att samhället tyvärr har förlorat / förändrat synen på etik, moral, respekt och allmänt j...la hyfs! Att unga flickor sen klär sig som sexobjekt visar ju att de inte  ens själva respekterar sin egen kropp som något fint och privat, att sen i skolan bli kallad diverse nedsättande saker verkar ju snarare vara regel än undantag nu för tiden...

Anmäl
2009-05-17 22:06 #16 av: patti2

Tjejer har  rätt att klä sig hur de vill, vi ska kunna gå ut nakna utan att riskera att bli våldtagna (möjligen att man då åker fast för förargelseväckande beteende eller någt sånt, men det är ju en annan femma). Genom att diskutera hur tjejerna klär sig så lägger man ju skulden på tjejerna istället för diskutera de verkliga problemet, varför vissa män väljer att vådlta kvinnor.

Anmäl
2009-05-17 22:29 #17 av: David

#16. Där slog du huvudet på spiken. Absolut ska tjejerna kunna gå ut om se så vill nakna utan att det är skäl för att bli våldtagna.

Och en sådan här forskning där forskarna nästan fastställer att Sveriges resultat beror på bland annat tjejernas inställning, klädsel, tidig sexdebut osv fortsätter att skylla över ansvaret på tjejerna.

Men jag är helt 100% säker på varför det är så. Att gå ut med den verkliga orsaken skulle vara ett politiskt självmord.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2010-08-11 00:55 #18 av: notavalla

I Sverige har vi väl yttrandefrihet, inte sant? Då är det väl tillåtet att tala om vad man tycker och tänker även om det inte är politiskt korrekt? Bra.

Låt oss vara ärliga. All statistik visar att invandrare från Mellanöstern och Nordafrika är klart överrepresenterade när det gäller våldtäkter. Vad beror detta på? Vi vet alla vilken kvinnosyn muslimer har och invandrarna från Mellanöstern och Nordafrika råkar i stor utsträckning var just muslimer.

Så vad göra? Tämligen självklart behövs olika åtgärder för att komma tillrätta med muslimernas kvinnosyn och få dem att acceptera våra svenska ideal. Svårare än så är det inte.

Se där det var väl inte så farligt att läsa. Inte behöver du väl bli upprörd för detta och komma med okvädningsord som rasist, islamofob och liknande populära uttryck.

Anmäl
2010-08-12 14:16 #19 av: Hawknestgrove

Ja jag vet ju inte hur den statistiken är redovisad. Skulle gärna vilja ha lite mera kött på benen när det gäller såna fakta.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2011-04-30 18:32 #20 av: ljusauppmig

Själv kommer jag nog aldrig förstå varför det skulle vara ett offers fel, bara för h*n hade ett mer eller mindre plagg på sig. Ens rättigheter sitter väl ändå inte i kläderna man bär?

 

 

Anmäl
2011-05-01 12:53 #21 av: Hawknestgrove

Självklart inte. MEn att risken är större om man ärklädd på ett visst sätt, är ju något man tyvärr få ta i beräkningen, för alla människor är inte goda.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.