Allmänt

Män som misshandlas

2009-07-04 04:03 #0 av: David

Det är inte bara männen som står för våld i nära relationer. Brottsförebyggande rådet uppmärksammar nu män som misshandlas av de kvinnor de har ett förhållande med. Misshandlade män kan ha särskilt svårt att få hjälp.

Enskilda män kan vara mycket utsatta, säger Klara Hradilova Selin, forskare på Brottsförebyggande rådet. Hon har skrivit rapporten "Våld mot kvinnor och män i nära relationer", som publiceras i juni. Det är en av de första sammanställningarna över våld i nära relationer där både kvinnor och män är offer. Fler kvinnor än män utsätts för grovt våld, enligt Klara Hradilova Selin. Men den traditionella mansrollen gör det svårt för de män som misshandlas i nära relationer att erkänna problemet och få hjälp.

- En man ska enligt normerna stå pall och försvara sig själv. Det är inte så lätt att gå till polisen i ett sådant läge. Det finns inga jourer som är inriktade på män som offer. Jag tror inte att man kan förvänta sig att bli behandlad som vilket offer som helst, säger Klara Hradilova Selin.

Hon har studerat tre års intervjuundersökningar, de så kallade Nationella trygghetsundersökningarna. Både kvinnor och män har fått svara på om de har utsatts för våld i nära relationer det föregående året. Enligt undersökningarna är en femtedel av dem som säger sig ha drabbats män, och fyra femtedelar kvinnor. Tidigare har våld mot män i homosexuella relationer uppmärksammats, alltså när både offer och förövare är män. Men dessa fall är få i undersökningen.

Klara Hradilova Selin tror att mörkertalen är stora, bland kvinnor men framför allt bland män, eftersom det är förenat med mycket skam för offren. Enligt andra nordiska undersökningar och en mindre svensk pilotstudie drabbas män lika ofta av våld i nära relationer som kvinnor. Däremot är våldet mot kvinnorna grövre och mer upprepat.

- Missbruk och psykiska sjukdomar är ingenting som män har monopol på. Dessutom berättar många misshandlade kvinnor att det inte är det fysiska våldet som är värst, utan utsattheten och maktlösheten. Det tror jag att männen kan uppleva lika starkt, säger Klara Hradilova Selin.

Hon arbetar nu med en intervjuundersökning, där både manliga och kvinnliga offer berättar om våld i nära relationer. Den väntas vara klar före årsskiftet.

Hela publikationen går att läsa som PDF på följande länk.

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Anmäl
2009-07-04 10:36 #1 av: Tatsja

Många män anser det nog skamligt att erkänna att de blivit misshandlade av kvinnan.

Min yngste son var gift i några år. Hon var både större och lite äldre än honom. Han blev misshandlad i det äktenskapet. Detta erkände han för några år sedan.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-07-05 17:51 #2 av: Hawknestgrove

ja det är ju skämmigt att erkänna en sån sak, tror jag med.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-07-08 00:52 #3 av: AnnLotta

Jag har varit ett "offer" under många, många år. Jag vet nu att jag var det därför att jag tillät det. Jag tog mig ur det och är glad över insikten som mina erfarenheter gett mig, men naturligtvis är jag ledsen över den bortslösade tiden!

Min yngste son, min lille sladdis, är nu 23 år. Till min stora fasa har jag upptäckt att den lilla söta, väna varelse som han är tillsammans med, misshandlar min son! Hon biter honom, hon nyper och klöser honom, hon provocerar honom tills det brister för honom och han försvarar sig.

Detta är inte en sanning sedd genom en mors rosafärgade glasögon, utan det är vitsordat av flera av deras gemensamma vänner.

Flickan har, när hon varit onykter, hånskrattat åt mig och sagt: "Vem tror Du polisen tror på? Din son eller på lilla rara mig?"

En gång stod han utan min dörr, helt söndertrasad i ansiktet, storgråtande. Jag körde honom till akuten, foton togs för att dokumentera skadorna. Är det någon som tror att hon blev ställd till svars? NEJ!

Nu har hon bitit honom i bröstet, armarna och på halsen, samt bränt honom med en cigarett på axeln, men vem sitter anhållen? Jo, han, naturligtvis, då han var tvungen att använda våld för att freda sig.

Anmäl
2009-07-08 10:07 #4 av: Tatsja

Vi måste belysa detta att även män kan bli misshandlade. Men så länge makten tror mer på "lilla söta jag" än fotobevisen på mannen, så är kampen lång

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-07-12 12:55 #5 av: Hawknestgrove

Vidrig att någon ska spela på sitt kön på det viset. USch! KAn han inte ta sig ur förhållandet?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-07-12 23:50 #6 av: pernillaa

Om det finns någon som har något svar på detta, så vore det väldigt bra och uppskattat.

Jag har en vän, en kille som är...ja vad är han...kring 20 ungefär. Han har varit ihop med en yngre tjej i strax under ett år nu. Eller egentligen är det här min pojkväns kompis som jag lärde känna när vi blev tillsammans.

Sen han blev tillsammans med den här tjejen så har han totalt förändrats. Han har dragit sig undan i sin vänskap med min pojkvän, trots upprepade försök att få kontakt med honom. Han ska hela tiden vara med henne och vi undrar hur länge en nykärs-period kan vara då de inte tycks kunna vara ifrån varandra. Hon är otroligt dominant och kör med honom när vi har varit med. Ingenting han gör är rätt trots att han gör allt hon ber om och lite till och han är så himla snäll och undfallande. Efter ett tag började han visa upp bitmärken och djupa klösmärken på ryggen efter att dom haft sexuellt umgänge. Han visade upp det som om han vore stolt över det och vi trodde att han ville stoltsera med att han hade sex då det varit rätt så "torrt" på den perioden för honom.

Jag skrev ett allvarligt mail till honom en gång och påpekade att han var påväg att förlor min pojkvän som kompis och tog då även upp rakt upp och ner att jag trodde att hon mer eller mindre misshandlade honom men han insisterade på att det bara gick vilt till i sänghalmen och att han gillade det.

Sen har han varit som bortblåst ett par månader. Han har ju varit hos henne varenda gång som vi har frågat om han ville hitta på någonting.

För ett par dagar sedan så träffade jag honom igen, första gången på länge, och det syntes stor förändring på honom så fort han öppnade ytterdörren när vi kom.

Eller egentligen var det inte så stora förändringar men det var ändå förändringar, enligt vad jag tyckte. Hans hållning var mer ihopsjunken och i ögonen såg han ledsen ut och skamsen för att han inte hört av sig och så. Tacksamhet över att vi var där. Han var ju fortfarande samma person och höll på som han brukade men det var någonting som var annorlunda.

Det finns ingen i vårat gäng som tycker om den där tjejen och vi vet att hon kör med psykisk misshandel mot honom. Han säger att dom har pratat om det och att hon har bättrat sig men min magkänsla säger mig att det snarare har blivit värre. han har sagt att han vill göra slut men när man håller med om det dåliga han säger om henne så börjar han skydda henne: "Men ändå...hon har ju mått dåligt" säger han jämt.

Jag är nästan säker på att han blir misshandlad av henne, både fysiskt och psykiskt. Vad tror ni andra?

Hon sparkade nästan av honom knät en gång i min pojkväns närhet bara för att han kramade henne bakifrån och hon gillade tydligen det. Bara utan förvarning. Han hade gråten i halsen.

Vad ska jag göra? Jag kommer åtminstone skicka ett mail till honom ikväll igen och säga vad jag tror och åter igen fråga hur det egentligen ligger till.

Han är så himla snäll den här killen och förtjänar allt bra. Men hans personlighet gör också att han nog inte skulle säga ifrån som han borde och jag vet inte om han skulle våga erkänna det för någon annan heller. Men han mår nog inte bra idag.

 

Ha en bra dag! // Pernilla


Anmäl
2009-07-20 22:28 #7 av: Hawknestgrove

Putt!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-08-30 03:15 #8 av: LuckyLady

Vi måste komma till en punkt i samhället när MISSHANDEL inte är tilllåtet. Oavsett vem som misshandlar och vem som är offer.

För att vi ska göra detta måste nog alla som blir misshandlade oavsett kön, anmäla till polisen.

Åka till sjukhus och se till att läkare dokumenterar misshandeln är en jättebra sak att göra.
Alla med skador borde göra detta!
Det är bra att ha i sin journal även om man inte anmäler boven idramat just då!!

 

LuckyLady Värdinna Misshandel iFokus

Anmäl
2014-05-02 07:45 #9 av: Skorpion76

Det var en mycket bra artikel och eftersom det visar sig att även män blir misshandlade hoppas jag att männens våld emot kvinnor blir mer uppmärksammat och att fler män börjar delta i debatten om det här. Tidigare har ju bara kvinnor berättat om sin utsatthet! #6 Oj hjälp, vilken jobbig historia. Jo, jag tror också att det är som du säger att hon misshandlar honom. Fy katten!

 Energy Pethead
Medarbetare: Synskadade, Funktionshindrade, Hjälpmedel

Sajtvärd för Nostalgi, Lekar
http://klotterplanket1.egetforum.se/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.