Kvinnojourer

Om kvinnojourer

2009-04-03 04:46 #0 av: Dojdan

Kvinnor som är drabbade av misshandel får ofta rådet att vända sig till en kvinnojour. Men vad är det egentligen? hur fungerar det och vart finns dom?

Kvinnojourer finns utspridda över hela landet och de finns till som en mellanlandningsplats för kvinnor som är drabbade av våld i nära relation. På kvinnojouren får man då skyddat boende under en period mellan det att man lämnat personen som misshandlar och till dess att man kan flytta till en egen bostad. På kvinnojouren får även kvinnornas barn bo. Hur länge man stannar på en kvinnojour är väldigt individuellt, jag har varit med om att det varit så kort som en natt och så långt som två år.

På kvinnojourerna kan man vara helt anonym och all hjälp man får är gratis. Alla kvinnor är inte så pass utsatta att de måste bo på jouren, då finns det möjlighet till att få träffa en kvinna för samtal. Ibland har man mycket frågor och funderingar som man behöver få besvarade för att kunna ta sig vidare.

Vissa kvinnojourer har anställd personal som finns på jourerna dagligen, men den största driften sker av ideellt arbetande personer.

Om man har ärenden hos polis, advokat eller andra myndigheter kan man även få stöd i form av att någon från kvinnojouren följer med på dessa möten.

Det finns två stora organisationer som alla kvinnojourer ligger under. Det är SKR - Sveriges Kvinnojourers Riksförbund och Roks - Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige. Idag finns det ungefär 260 jourer över hela landet.

Hur kommer jag i kontakt med en kvinnojour?

Om du behöver komma i kontakt med en kvinnojour är det lättast att hitta rätt via Internet. På www.kvinnojour.com och www.roks.se kan man söka efter jourer i närheten av där du bor. Där kan du hitta både mailadress och telefonnummer.

 

Har jag tillräckligt med problem för att kontakta en kvinnojour?

Många tvekar över om deras problem är "stora nog" för att kunna kontakta en kvinnojour och till er vill jag bara säga att inga problem är för stora eller för små. Ett problem är ett problem och det är bättre att du kontaktar en kvinnojour och diskuterar saken än att du låter det gå för långt.

 


Anmäl
2009-04-05 14:20 #1 av: Hawknestgrove

HAr för mig, att det ska finas en tråd, som LL gjort. Vi har ju KVinnojouren Emelie i Strömstad också. MAn hittar info om dem  här!

http://www.stromstad.se/servicetilldig/stodochradgivning/kvinnojourenemelie.190.html

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-04-07 19:17 #2 av: LuckyLady

Det gör det dom ligger under forum grupp 16 :)

LuckyLady Värdinna Misshandel iFokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.